Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μεγάλου Μήκους

28/11/2020


 Image title

Βασίλης Κεσίσογλου (Πρόεδρος Επιτροπής)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. Ακόμη, σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΑΣΟΕΕ). Στην εργογραφία του συμπεριλαμβάνονται ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Στο ντοκιμαντέρ σαν σεναριογράφος και σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει περισσότερα απο 50 ντοκιμαντέρ, όπως το «Ένας Σεβιλλιάνος από την Τρίπολη», το 2019 και το  «Γιώργος Λάππας, Γλύπτης»  το 2018, όπου απέσπασε και το Τρίτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο Φεστιβάλ Χαλκίδας. Έχει κάνει αρκετές ταινίες μυθοπλασίας όπως, «No Name, Ανώνυμοι Σύρου», «Ζεστή σοκολάτα με τον Άγιο Βασίλη», και «Γάμος στο Περιθώριο», το οποίο απέσπασε 6 βραβεία. Έχει συγγράψει τα βιβλία «Οπτικοακουστική Παραγωγή» Εκδόσεις Αιγόκερως και Σχολής Σταυράκου 2014, «Μία Συνοπτική Ιστορία του Κινηματογράφου» Εκδόσεις Αιγόκερως και Σχολής Σταυράκου, 2013, «Ο Χαμένος Κρίκος», μυθιστόρημα, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ 1998.  Δίδαξε σε διάφορες κινηματογραφικές σχολές, ενώ υπηρέτησε ως Σύμβουλος του ΥΠΠΟΑ.

 Image title

Νένα Βενετσάνου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, άρχισε πιάνο σε ηλικία 6 ετών και συνέχισε θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και Ερμουπολέως Σύρου. Σπούδασε στη Γαλλία Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Franche-Comté Besançon και τραγούδι με την Ίρμα Κολάση στο Παρίσι. Ξεκίνησε ως τραγουδοποιός το 80 και τα τραγούδια της έγιναν σημείο αναφοράς του Γυναικείου κινήματος. Συνδυάζοντας την κλασική με τη λαϊκή τεχνική στο τραγούδι, έχει δημιουργήσει έναν υποδειγματικό τρόπο ερμηνείας του ελληνικού τραγουδιού, που την κατατάσσει στην πρώτη σειρά των ελλήνων καλλιτεχνών παγκοσμίως. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική της Ουγγρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Όσιπωφ» της Ρωσίας, την Ορχήστρα «21ος Αιώνας», τους Σολίστες της Μόσχας, την Metropol Orchestra της Ολλανδίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τις Ορχήστρες Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Τέρπανδρος» και «Λύραυλος», Τζαζ συγκροτήματα της κεντρικής Ευρώπης καθώς και με σπουδαίους μουσικούς. Έχει μελοποιήσει Έλληνες, Γάλλους και Ιταλούς ποιητές, έχει συνθέσει μουσική για θέατρο, video-art, για χορό, για εικαστικά και έχει οργανώσει διαλέξεις και σεμινάρια για το ελληνικό τραγούδι στο Βέλγιο και τη Γαλλία και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε περίοπτες αίθουσες και θέατρα. Έχει τιμηθεί με το βραβείο της ακαδημίας Σαρλ Κρος ως ερμηνεύτρια, έχει λάβει τη διάκριση του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης για την προσφορά της στην Ειρήνη και τον Πολιτισμό και έχει αναγορευτεί σε Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών από την Γαλλική Δημοκρατία.

Image title

Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Η Κατερίνα Μαραγκουδάκη γεννήθηκε στα Χανιά. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Εικονοληπτών της Κινηματογραφικής Σχολής Σταυράκου, καθώς και του τμήματος Στελεχών Διοικήσεων του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας. Επίσης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από την τηλεόραση του RAI στην Ιταλία για την διεύθυνση φωτογραφίας και μαθήματα κινηματογράφου στην Αυστραλία. Σχεδίασε τους φωτισμούς για περισσότερες από πεντακόσιες πενήντα θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Παράλληλα, εργάστηκε ως διευθύντρια φωτογραφίας σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, θεατρικά βίντεο και διαφημίσεις. Ανέλαβε το σχεδιασμό φωτισμών της Τελετής Λήξης της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004. Από το 2005 διδάσκει στο Τμήμα Διεύθυνσης Φωτογραφίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του New York College της Αθήνας, ενώ δίνει συστηματικά διαλέξεις και σεμινάρια σε πανεπιστημιακές και θεατρικές σχολές. Έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Βραβείο Φεστιβάλ Λονδίνου Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας για την ταινία «Guilt», το Βραβείο Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας για την τηλεοπτική σειρά «Η συκοφαντία του αίματος», του  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και  του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξάνδρειας για την ταινία «Πριν το τέλος του κόσμου», του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, καθώς και 4 φορές των Θεατρικών βραβείων Aθηνοράματος.

Image title

Δέσποινα Μουζάκη

Παραγωγός Οπτικοακουστικών Έργων και Καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών. Πτυχιούχος Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών, απόφοιτος Σκηνοθεσίας Σχολής Σταυράκου, κάτοχος MS Επικοινωνίας-Κινηματογράφου Πανεπιστημίου Βοστώνης και Film Finance-Marketing Media Business School Ισπανίας. Συνεργάστηκε με τους Richard Leacock και Frederic Wiseman στο Project Athena-Media Lab, MIT. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών ΣΑΠΟΕ, μέλος του ΔΣ της European Film Academy και Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου δημιούργησε την AGORA, το GENERATION NEXΤ, το πρόγραμμα διεθνών συμπαραγωγών CROSSROΑDS, τα MASTERCLASSES και σειρά δίγλωσσων εκδόσεων με πρωτότυπα κείμενα για τον κινηματογράφο. Ως Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου εισήγαγε τις νέες τεχνολογίες στα οπτικοακουστικά με δημιουργία θέσης Επαυξημένης Πραγματικότητας και με συμμετοχή στο ΕΡΕΥΝΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. Σύναψε σύμφωνα συνεργασίας με CERN και UNHCR. Παραγωγός και συμπαραγωγός ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών που διακρίθηκαν με διεθνή βραβεία όπως: Πέπερμιντ Πολίτικη Κουζίνα, Νύφες, Fugitive Pieces, O Jerusalem, Atout suite, Havel. Μέλος μεταξύ άλλων: European Film Academy, FIAPF, ΕΕΣ, UNESCO, Καλλιτεχνική Επιτροπή Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελλάδας, Επιτροπή σεναρίων Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Ολομέλεια Εθνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021.

 Image title

Βαγγέλης Χριστουλάκης

Ο Βαγγέλης Χριστουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία σαν μοντέρ το 1979. Συνεργάστηκε με τις εταιρείες  Γκρέκα Φιλμ Λεφάκης Α.Ε. σε πέντε ταινίες μεγάλου μήκους, ΕΚΡΑΝ ΕΛΛΑΣΕ.Π.Ε. σε έξι μεγάλου μήκους ταινίες, FOTOKINISIS LTD σε 27 ημίωρα επεισόδια και σε ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, FILMODE LTD σε 84 ημίωρα επεισόδια και σε έξι μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, καθώς και σε μια μεγάλου μήκους ταινία. Με την εταιρεία CARTOONIST LTD σε 12 ημίωρα επεισόδια. Με τον Λάκη Κομνηνό σε 18 ημίωρα επεισόδια. Εργάστηκε στο τμήμα Post Production του STAR CHANNEL, ALTER CHANNEL και του ΣΚΑΪ όπου και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Εχει διδάξει για την εταιρία TELMACO (αντιπροσωπία της AVID CO.) όλα τα προγράμματα μοντάζ της AVID. Το έργο του έχει βραβευτεί, τόσο στο εσωτερικό, αποσπώντας πολυάριθμα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και στο εξωτερικό με βραβεύσεις από διεθνή φεστιβάλ όπως στη Λισσαβώνα, στο VITERBO της Ιταλίας, στο Χιούστον, στη Μόσχα κ.α.


Εγγραφή στο Docfest Newsletter